Granroth-Junes sukusivut - släktportal - family site Granroth-Junes
Etusivu/ index
Suvun historiaa
Sukukokous
Sukuseura
Släktens historia
Släktmöte
Släktföreningen
In English

Granroth-suku

Yhteenveto sukukokouksessa Pietarsaaressa 29.-30.6. 2002 pidetystä esitelmästä. Se perustui Frans Granrothin tutkimuksiin, joita esitteli hänen tyttärensä Kerstin Granroth. Sukukokoukseen osallistui noin 400 Gustav Bengtsson Granrothin jälkeläistä.


GUSTAV BENGTSSON GRANROTH

Kuka oli Gustav Bengtson Granroth? Mistä hän tuli? Häntä ei löydy kirkonkirjoista, joita Pedersöressä on pidetty jo vuodesta 1693 lukien. Meidän täytyy siis turvautua muihin lähteisiin kuten oikeuden päätöksiin, maakirjoihin, maarekistereihin ja perunkirjoituksiin, joissa ei kuitenkaan aina mainita vaimoja ja lapsia.

Vuosien varrella Gustavin syntyperästä on esitetty useita teorioita. Seuraavassa yksi, joka tuntuu melko todennäköiseltä. Sukututkija Leo Nyholmin mukaan Gustavin esi-isiä voidaan jäljittää isoisään Gustav Jönssoniin saakka. Hän tuli todennäköisesti Ruotsista ja muutti sittemmin Uudenkaarlepyyn kautta Erik Henriksson (Henrikinpoika) Tavastin luo Pedersören Pirilöön.

Vuonna 1686 Gustav Jönsson vannoi valan kaupungin räätälinä Pietarsaaressa ja vuodelta 1687 löytyy kauppakirja hänen ostamastaan talosta. Gustav Jönsson oli naimisissa rovaniemeläisen kappalaisen tyttären Anna Sigfridsdotter (Sigfridintytär) Boneliuksen kanssa (1648-1704). Bonelius-suvusta on julkaistu sukuselvitys genealogisen seuran Genos-lehdessä (2/ 1965).

Gustav Jönsson kuoli vuonna 1694 jättäen jälkeensä lesken Anna Boneliuksen ja paljon lapsia. Muutamia heidän nuoremmista lapsistaan löytyy vuoden 1706 henkiluettelosta, mm:
- Erik Granroth, todennäköisesti sama henkilö kuin korpraali Erik Granroth Porin rykmentistä
- Maria Granroth, myöhemmin avioitunut Oulun lukkarin Anders Bohmin kanssa
- Kristina Granroth, haudattu jo vuonna 1696
- Elisabeth Granroth, kastettu isänsä kuoleman jälkeen

Hyvin todennäköisesti pariskunnalla oli Leo Nyholmin mukaan myöskin seuraavat lapset:
- Brita Granroth, mainittu perunkirjoituksissa Marian sisarena ja olevan naimisissa oululaisen kauppiaan Johan Kokon kanssa
- Gustav Granroth, tullikirjuri Oulussa ja todennäköisesti sama henkilö, joka mainitaan Pietarsaaren käräjäoikeuden pöytäkirjoissa 3.5.1693 tuomittuna ”istumaan kirstussa” pelattuaan korttia
-Sigfrid Granroth, Kuusamon nimismies
-Bengt/ Benedictus Granroth, Oulun kappalainen, josta tulee aiemmin mainitun Gustav Bengtsson Granrothin isä

Kaikki Gustav Jönssonin ja Anna Boneliuksen lapset mainitaan julkisissa asiakirjoissa nimellä Granroth. Ainakaan meillä ei ole tietoa, mistä sukunimi on lähtöisin, mutta se esiintyy tässä yhteydessä ensimmäisen kerran. Tässä voisi olla aihetta lisätutkimuksiin.


BENEDICTUS GRANROTH

Benedictus Granrothin oletetaan syntyneen noin vuonna 1680. Hänen väitöskirjansa Åbo Akademissa on omistettu enoille Carl ja Johan Boneliukselle, mikä viittaisi siihen, että hän sai heiltä elantonsa.

Benedictus Granroth avioitui vuonna 1706 Margareta Forsmanin kanssa, jonka vanhemmat olivat Uudenkaarlepyyn kirkkoherra Johannes Forsman ja Margareta Ross. Vuosina 1706-1710 Benedictus toimi kappalaisena Uudessakaarlepyyssä. Vuonna 1710 hänet nimitettiin kappalaiseksi Ouluun, johon pariskunta muutti. Sekä Benedictus että Margareta menehtyivät Ison vihan aikana ja he jättivät jälkeensä viisivuotiaan pojan, Gustav Granrothin.

Gustav Granroth otettiin oppilaaksi Vaasan alkeiskouluun vuonna 1722 ja opiskelijaksi Åbo Akademiin vuonna 1729. Vuonna 1735 Gustav meni naimisiin Pietarsaaren kappalaisen Elias Telinin tyttären, Anna Catharina Telinin kanssa. Elias Telin pakeni viimeisten joukossa sotilaita Ison vihan aikana. Hän oli vastuussa kirkonkellojen kätkemisestä ja vei myös kirkkohopeat turvaan. Kirkkohopeisiin kuului mm. pikari, joka löytyy vielä tänä päivänä Pietarsaaren kirkosta. Anna Catharina Telinin veli Anders Telin tunnetaan nykyään siitä, että hän rakensi aikoinaan laivan Jakobstads Vapenin, josta on tehty nyt täydellinen kopio.


GUSTAV GRANROTH

Gustav Granroth nimitettiin kappalaiseksi Pedersöreen vuonna 1735. Perhe asui Nygårdin kappalaistalossa, joka sijaitsi lähellä Pedersören kirkkoa.

Gustavin ja Anna Catharinan lapset olivat:
- Elias Granroth, Munsalan kappalainen ja aviossa Kruunupyyn kirkkoherran tyttären Brita Jusleniuksen kanssa. Heidän ainut lapsensa Anna meni naimisiin Kokkolan kirkkoherra Fredrik Stenhagenin kanssa
-Anna Elisabeth Granroth, naimisissa Pedersören nimismiehen Tobias Heseliuksen kanssa Pirilössä
-Johan Granroth, maanviljelijä Pirilössä ja kunnanvaltuutettu, naimisissa Beata Persdotterin (Pekantytär) kanssa
-Gustav Granroth, kauppiaana Kokkolassa ja naimisissa Anna Katarina Hagbergin kanssa
-Henrik Granroth, maanviljelijänä Pirilössä ja edustajana vuoden 1792 valtiopäivillä Gävlessä sekä valtiopäivämiehenä Porvoossa vuonna 1809, naimisissa Anna Jakobsdotter (Jaakontytär) Sandvikin kanssa

Nyt esiintyy ensimmäistä kertaa Pirilö, joka on saatu osaksi perintönä ja osaksi maahankintana. Gustavin kuoleman jälkeen leski ja lapset muuttivat Pirilöön, jossa myöhemmin kaksi veljeksistä, Johan ja Henrik, alkavat viljellä Granrothin tilaa.

Gustav Granrothin ja Anna Catharina Telinin lapsilla - Anna Elisabethilla, Johanilla ja Henrikillä – on kaikilla jälkeläisiä tässä sukukokouksessa. Kuinka juuri me täällä paikalla olevat polveudumme heistä, olkoot tulevien sukukokousten esitelmien aiheena.


 

 Sivujen toteutus - Mikko Junes