Granroth-Junes sukusivut - släktportal - family site Granroth-Junes
Etusivu/ index
Suvun historiaa
Sukukokous
Sukuseura
Släktens historia
Släktmöte
Släktföreningen
In English
GRANROTH-SUVUN KOLME VUOSISATAA
Kirja on julkaistu 26.2.2010

”Suvun merkitys lienee vain lisääntynyt yhä kansainvälisemmässä maailmassa. Ihminen tarvitsee kiinnekohdan itselleen, hän tarvitsee juuria ja haluaa tietää mistä on kotoisin, mistä hän tulee.”

Nyt on tilaisuus hankkia ainutlaatuinen kirja Granroth-suvusta, jonka juuret ovat tukevasti Pohjanmaan mullassa, mutta joka on kuitenkin levittäytynyt monille tahoille.

Kaksiosaisessa kirjassa on noin 1 200 sivua ja yli 700 kuvaa. Siinä esitellään yli 4 700 sukuumme kuuluvaa perhettä. He kaikki ovat 1700-luvulla vaikuttaneen Pedersören kappalaisen Gustaf Granrothin ja hänen viiden lapsensa jälkeläisiä. Tytär Anna Elisabetista tuli Heselius-suvun esiäiti. 1840-luvulla 16-vuotias Anders Gustaf Granroth lähti kohti Torniota ja siellä Granroth-nimi muuttui Junekseksi.Kaksi ”granrothilaista” osallistui Helsingin olympialaisiin 1952, mutta keitä he olivat? Vastauksen löydät Petter Granrothin artikkelista, jossa on kerrottu suvun urheilusankareista ja urheilun taustavaikuttajista. Sixten Ekstrand tuo esille sukuumme kuuluneita monia pappeja. Kirjassa on tarinoita mm. Pirilöstä, Soklotista ja Östensöstä, Pietarsaaren telakasta. On kertomuksia rankkasateesta, joka sulki kultakaivoksen Etelä-Afrikassa, lohenpyynnistä Kivirannan karsinapadolla jne. Joidenkin työpaikkana on ollut teatteri. Mutta kuinka itse Charlie Chaplin on päätynyt sukukirjaamme?

Kirjaa myydään sukutapaamisessa Torniossa, ja sen voi ostaa myös Pietarsaaren kirjakaupasta (Jakobstads Bokhandel). Muualla asuvat voivat tilata kirjan postitse lähettämällä sähköpostia osoitteeseen granjun@hotmail.com, josta annetaan maksuohjeet.

GRANROTH-SUVUN KOLME VUOSISATAA

Hinta: 75 euroa. Kaksi sidottua kirjaa, jotka myydään yhtenä pakettina.
Julkaisija: Släktföreningen Granroth – Junes Sukuseura rf.
Vastaava toimittaja: Ingegerd Ekstrand
Ulkoasu ja taitto: SignDesign/Sanna Kallio
Kansien piirrokset: Håkan Ahlnäs
Valokuvat: Suvun kuva-arkistot, Esa Melametsä
Painotyö: Arkmedia, Vaasa


Granroth-Junes suku
Tarinoita Kivirannan Junesten vaiheista ja elämänpiiristä
ilmestynyt toukokuussa 2010

Suurta sukuteosta täydentävä 150-sivuinen kirja kuvaa Junes-sukuhaaran vaiheita 1800-luvulta nykypäivään. Se sisältää tarinoita, henkilökuvia, elämänpiirin kuvauksia ja kiinnostavia valokuvia. Teos alkaa Suomen sodasta ja Anders Gustaf Granrothin tulosta Tornioon 1840 jatkuen usean muistelijan voimin tälle vuosituhannelle.

Junes-kirjassa ei ole sukutauluja ja -luetteloita, koska ne löytyvät kaksiosaisesta sukuteoksesta ”Granroth-suvun kolme vuosisataa”. Kirjan painosmäärä on 200 kappaletta, ja sen myynti tapahtuu Granroth-Junes-sukuseuran kautta hintaan 20 euroa.

Kirjan voi hankkia Helsingissä suoraan Vesa Junekselta, Oulussa Jorma Taramaalta ja Torniossa Seija Palolta. Mikäli haluat, että kirja toimitetaan sinulle postitse, hintaan lisätään postituskulut.

Tilaukset ja tiedustelut:
Vesa Junes, vesa.junes@metsaliitto.fi, 050 598 8061
Jorma Taramaa, jorma.taramaa@kolumbus.fi, 040 769 0398
Seija Palo, seija.palo@pp2.inet.fi, 0500 654 002Kolme aikaisempaa kirjaa

Granroth-Junes-suvusta on tehty aiemmin kolme sukukirjaa tai sukuselvitystä, joista yksi ruotsinkielinen, Släkten Granroth i Pedersöre (1960-luvulla). Junes-sukuhaaran parissa tunnetuin lienee Tauno Tattarin vuonna 1932 julkaisema Granroth eli Junes-suku, jota tekijä kertoo lähettäneensä "kaikille Anders Gustaf Granrothista polveutuville suvun jäsenille, nuorim-millekin, jotka hekin myöhemmiin voivat siihen tuntea mielenkiintoa".

Anders Gustafin pojanpojan (Antti Junes nuoremman) pojantytär, Pirkko Siivonen, selvitti sukuhaaran tiedot ajan tasalle vuonna 1997 kirjassaan Granroth-Junes suku (Hämeenlinna 1997). Siivonen kertoo "suvun levittäytyneen kolmeen eri maanosaan ja useaan eri valtioon" ja saaneensa kirjaan "noin 500:n sukumme jäsenen nimet".

Koska vanhoja sukukirjoja ei ole ollut kaikkien saatavilla, Pirkko Siivonen mainitsee ottaneensa varhaisten sukupolvien tietoja kahdesta aiemmasta teoksesta. Antti Junes nuoremman tyttärenpojan poika, Kari-Juhani Korpi,
on sittemmin siirtänyt Tattarin selvityksen nettisivuilleen.


 

 Sivujen toteutus Mikko Junes