Päivitetty 27.5.2010
 

 

ANALOGI-sivusto:

  Etusivu
  Arkisto
  Yhteys- ym. tiedot
  Kirkon kentältä
  Poimintoja
  Tekstejä (web)

 

Seurakuntien
sivuille:

  Hamina
  Hämeenlinna
  Kotka
  Lahti
  Lappeenranta
  Tampere
  Turku

 

Muita linkkejä:

  Hyvinkään kirkon kuoro

Poimintoja

Tälle palstalle on poimittu napakoita kommentteja, ajatuksia herättäviä lausahduksia tai muuten vain mielenkiintoisia ja ajan patinaa kestäviä otteita Analogin annista vuosien varrelta. Aineiston valinnasta vastaa sivun toimitus.

Kommentteja voi lähettää osoitteella: mikko.junes@kolumbus.fi
 
Kuinka kirkkoa päivitetään?
Analogi 3/2010

"Ulkopuolisen silmin kirkossa vaikuttaa sisäsiittoisesti jonkinlainen ammattiortodoksien porukka. Eihän sellaista yhtenäistä mafiaa tietenkään ole, mutta johdonmukaisuus henkilöstöasioissa ei ole kirkkomme hyve. Suomessa aivan erityisenä haasteena on kirkon johtajuuskysymys, koska johtajat vaikuttavat kuitenkin niin paljon kaikkeen muuhun ja varsinkin meidän kirkossamme, missä poikkeuksellisesti on vielä paljon [tällaista] auktoriteetin kunnioitusta enemmän kuin jossakin muussa organisaatiossa. Piispojen valinnassa on nykyolojamme ajatellen päässyt kohtuuttomasti ratkaisevaan asemaan – historiallisista (mutta ei apostolisista) syistä – piispaehdokkaiden siviilisääty. Asiasta ei ole minkään yleisen kirkolliskokouksen päätöstä kirkon ensimmäisiltä vuosisadoilta, ja nyt vallitseva käytäntö heijastaa meille vieraita yhteiskunnallisia olosuhteita ja vaikeuttaa kirkollisten kykyjenetsijöiden työtä." (Timo Ruottinen, Analogi 3/2010)

Teksti luettavissa kokonaisuudessaan täältä

Vastuu kirkkomme tulevaisuudesta
Analogi 3/2002

"Seurakunnan luottamushenkilöillä on suuri vastuu seurakunnan omien passiivisten jäsenten kohtaamisesta. En voisi kuvitella, että ortodoksinen kirkko Amerikassa, Englannissa tai Ranskassa olisi elossakaan, jos seurakuntia pyöritettäisiin sillä tavoin kuin meillä täällä Suomessa. Meillä kansallisen kirkon ja tietyllä tavalla valtionkirkon asema on hyvin turvallinen. Rahat tulevat kirkollisveron kautta säännöllisesti, eikä mitään todellisia uhkia ole näköpiirissä. Mutta siellä, missä tällaista systeemiä ei ole, siellä seurakunnat joutuvat panostamaan jokaisen seurakuntalaisen kohtaamiseen. Tällainen passiivinen seurakuntalainen on käytännössä hyvin vieras käsite silloin, kun seurakunnan tehtävä ymmärretään oikein. Jos meillä on seurakunnissa runsaasti yhteyden ulkopuolella olevia passiivisia jäseniä, meidän tehtävämme on etsiä keinoja yhteyden uudelleen rakentamiseksi. Tähän on olemassa tapoja, jos vain haluamme löytää niitä." (Metropoliitta Ambrosius kirkon hallinnon ja talouden seminaarissa Tampereella 4.5.2002, Analogi 3/2002)

Teksti luettavissa kokonaisuudessaan täältä

Virkamieskirkosta kohtauspaikaksi – kirkkokunta vai kirkko?
Analogi 5/2005

"Mikä estää mentoroinnin ortodoksisessa kirkossa? Toistaiseksi sen estää kirkossamme vallitseva kaikkitietävyyden taitotieto. Siihen ei kuulu kykyä tämän ajan johtavien arvojen, ristiriitaisen tiedon ja yksilöllisyyden hyväksymiseen. Netin ja rapin läpitunkema nuorten identiteetti kestää tiedon, uskon ja järkeilyn ristiriitaisuuden. Sen on kestänyt myös ortodoksinen kirkkomme vuosituhansia eri puolilla maailmaa. Mutta huomaako sen ortodoksinen seurakunta? Onko 50-luvun kuntahallinnon byrokratiasta kiinni pitävä kirkkomme pakopaikka, jonne tulevat ne, joiden identiteetti ei yhteiskunnan ristiriitaisuuksia kestä?" (Jyrki Härkönen, Analogi 5/2005)

(mentorointi = kokemukseen pohjautuva ohjaus, tuki ja asiantuntija-apu)
Teksti luettavissa kokonaisuudessaan täältä

 






Jollei koneellasi ole Adobe Reader -ohjelmaa, voit
ladata sen tästä:

Adobe

 

© Mikko Junes 2006 - mikko.junes @ loppilainen.com